Socanta
concluzie apartine unei echipe de cercetatori iranieni care a studiat
legatura dintre obiceiul de a bea ceai fierbinte si incidenta cazurilor
de cancer esofagian in randul locuitorilor provinciei iraniene Golestan.
In aceesi nota, un studiu efectuat de
prestigiosul British Medical Journal a descoperit la randu-i, ca obiciul
de a bea ceaiul negru aflat la o temperatura de peste 70 grade Celsius,
creste riscul aparitiei cancerului esofagian. Solutia propusa de
specialisti este una banala, dar care poate duce la salvarea a mii de
vieti. Pur si simplu, adaugarea de lapte rece in ceai, face ca astfel
temperature sa scada vertiginos. Cancerul esofagian ucide peste 500 000
de persoane anual. Provincia Golestan din nordul Iranului prezinta una
dintre cele mai crescute rate ale cancerului esofagian din intreaga
lume, in ciuda faptului ca in acesta zona, consumul de alcool si fumatul
, care sunt alti factori vinovati de aparitia cancerului esofagian,
sunt interzise. Cercetatorii Universitatii din Teheran au studiat un
esantion de 300 persoane bolnave de cancer esofagian si au comaprat
datele cu cele obtinute din analizarea unui alt esantion de 570 de
persoane din Golestan. Lotul celor 570 era alcatuit din persoane care
obisnuiau sa bea zilnic cate un litru de ceai negru fierbinte.
"Rezultatele noastre finale au demonstrate ca exista o legatura stransa
intre cresterea cazurilor de cancer esofagian si consumul zilnic de ceai
fierbinte”, declara profesorul Reza Malekzadeh. Conform sfaturilor
specialistilor temperatura ceaiului cald nu ar trebui sa depaseasca
50-60 grade Celsius.
|