Daca pana acum
circulau doar zvonuri nefondate stiintific in aceasta directie, o echipa
de cercetatori americani a demonstrat recent ca regimul alimentar bazat
pe consumul de carne rosie duce la inrautatirea sanatatii pe termen
lung, precum si la scurtarea duratei de viata cu circa 10 ani.
In contrast, o alimentatie in care baza consumului de proteine animale o
constituie carnea de pasare si de peste, duce la un risc redus de
cancer. Studiul cercetatorilor americani a fost publicat in prestigiosul
Archives of Internal Medicine si are la baza cercetari minutioase
efectuate pe un esantion de peste 500.000 persoane. Cercetatorii din cadrul US
National Cancer Institute au descoperit ca mesele care contin carne
rosie sau carne procesata industrial duc la un risc crescut de
aparitie a cancerului si a bolilor de inima.
Cercetatorii au calculat ca un procent de circa 11% din randul
barbatilor si unul de 16% din randul femeilor din Statele Unite mor
anual din cauza complicatiilor provocate de consumul zilnic de carne
rosie. In lumea medicala, termenul de "carne rosie” cuprinde carnea de
porc, vita, oaie, capra sau vanat. Cercetarile au mai dovedit ca, atunci
cand carnea rosie este gatita la temperaturi mari, se formeaza compusi
chimici care provoaca aparitia cancerului. Carnea rosie este, de
asemenea, o sursa majora de grasimi saturate care sunt asociate cu
aparitia cancerului de san si a celui colono-rectal.
Specialistii britanici din cadrul Cancer Research UK sunt de parere ca
un consum moderat spre mic de carne rosie nu este periculos, cu toate ca
daca am renunta total la carnea rosie sanatatea noastra ar avea numai
de castigat.
|